pátek 28. prosince 2007

Češi se vzpamatovali!

Ne, bohužel nepřestali sympatizovat s komunisty, ale aspoň začali kupovat komiksy. Prodeje této mé oblíbené "formy" literatury rostou ročně o vysoká procenta. Kdo za to může? Vzhledem k tomu, že komiksová komunita u nás je stále oproti zahraničí minimální, může za to film.

Rozhodně za to nemůže kulturní podvědomí z historie - to naopak komiksu u nás škodí. Máme všichni, nebo minimálně starší generace, v hlavách Čtyřlístek, Rychlé šípy apod. Tyto "díla" nám říkají, že komiks je sice dobrý, jenže staromódní a pro děcka.

Ale zpět k filmu. Filmy podle komiksů jsou v módě, jistě vám neuniklo, že prodělávají již nějaký ten rok svůj boom. Ale ani Spider-man, Batman či X-meni nejsou těmi pravými, kteří mohou za rostoucí zájem. Podle průměrného českého občana je totiž komiksový superhrdina taky pouze nesmysl pro děcka. A to i přesto, že právě on je návštěvníkem filmů o nich. Jistě, superhrdinské filmy zájem nastartovali, ale pravý důvod je jinde. Hlavním strůjcem zájmu o komiks z oblasti filmu u nás je bezesporu řežba 300 (300: Bitva u Thermopyl) - filmový hit podle komiksu Franka Millera, dále pak taky millerovské Sin City o pár let zpět a terorista "V" z V jako vendeta.

Letos ještě mírně obskurní a kontroverzní Persepolis, na němž si potrpí ti náročnější a třeba i Želvy ninja (zda-li jsou to superhrdinové, je názor spekulativní), které se dostali nově do kin jako 3D animák. No vážně, Rafaelo, Donatello, Michelangelo a Leonardo vznikli jako komiks - parodie (copak jste si nikdy nevšimli, že i jejich jména jsou vlastně parodie?). A to nemluvím o Simpsonových! Mimochodem, nedávno u nás vyšlo: Simpsonovi: Komiksové extrabuřty. Málem jsem zapomněl na 30 dní dlouhou noc. Vážně dechberoucí styl! Kdo nespatřil, nepochopí. Plus desítky dalších (i lepších) komiksů... Pro ženy je určen spíše komiks-román Pod dekou (teď už nemluvím o filmové adaptaci komiksu). Mohl bych se o tomto tématu hodně rozepsat - o těch nejslavnějších, o jejich nákladu, ceně atd., jenže už teď se motám, kolik jsem toho chtěl říct...

Závěrem bych snad jen dodal, že toto téma je hodně diskutabilní a napsal jsem prostě to, co si myslím. Trochu víc zase někdy příště.


Žádné komentáře: